Opening Academisch Jaar (2024)

In tijden van klimaatverandering, verschuivende wereldorde en maatschappelijke en technologische ontwikkelingen werkt Erasmus Universiteit Rotterdam als een gemeenschap om deze complexe uitdagingen aan te pakken. We hebben samenwerking nodig en zoeken die op, zowel met elkaar als met externe partijen, om impactvolle en duurzame oplossingen te bereiken. Samenwerking gebeurt echter niet vanzelf. Het vereist een continu proces van openheid, feedback en bereidheid om te leren en in dialoog te gaan. Dit is geen gemakkelijke taak. Om deze reden staat de 'kunst van verbinden' centraal tijdens de Opening Academisch Jaar 2024–2025.

Des te meer reden om tijdens de ceremonie te reflecteren op hoe Erasmus Universiteit Rotterdam de Erasmiaanse waarde van 'verbinding' belichaamt en succesvolle samenwerkingen toont. Hoe halen zij het beste in elkaar naar boven om maatschappelijke impact te creëren? Hoe gaan zij de dialoog aan met de buitenwereld? Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat deze relaties veerkrachtig blijven? Tijdens de Opening Academisch Jaar 2024–2025 zullen we de kunst van verbinden ervaren.

  • Meld je aan voordat de zaal vol zit!

Opening Academisch Jaar (1)

Opening Academisch Jaar 2024-2025 Promotievideo

Programma

Hoe kan 'verbinding' bijdragen aan onze missie van positieve impact en aan onze droom om uit te groeien tot een echte maatschappelijke universiteit die sterk verweven is met de buitenwereld?

Deze topsprekers zullen de “kunst van verbinden” verkennen:

  • Mpho Tutu

    Mpho Tutu – Anglicaanse priester, spreker, schrijver en dochter van Desmond Tutu. Zij promoot de filosofie van Ubuntu, die mensen inzicht geeft in zichzelf en hun verbinding met anderen. Ubuntu stelt dat men pas echt een persoon is door andere mensen. Met andere woorden, we zijn alleen mens in relatie tot andere mensen. Onze menselijkheid is verweven, en elke scheur in het weefsel van onze verbondenheid moet worden hersteld, zodat we allemaal heel kunnen worden. Het vormt de basis van wie we zijn.

    Opening Academisch Jaar (2)

  • Annelien Bredenoord

    Annelien Bredenoord – Voorzitter van het College van Bestuur sinds 1 september, met de Opening Academisch Jaar als haar eerste officiële daad in deze functie.

    Opening Academisch Jaar (3)

  • Simone Fredriksz

    Simone Fredriksz – Lid van het College van Bestuur van Albeda MBO. Zij werkt op het snijvlak van bedrijfsleven, digitale technologie en onderwijs.

    Opening Academisch Jaar (4)

  • Desiree Hoving

    De Opening Academisch Jaar wordt gepresenteerd door Desiree Hoving, een dynamische wetenschapsjournalist, bekend om haar charisma en boeiende moderatie.

    Opening Academisch Jaar (5)

  • Huize Lucas

    Het energieke muzikale optreden zal worden verzorgd door Huize Lucas, wiens eclectische mix van hi-fi elektronische producties met orkestrale arrangementen queer vreugde en collectiviteit benadrukt. Huize Lucas brengt muzikaal talenten uit verschillende achtergronden samen in een collaboratieve en inclusieve omgeving, waarmee zij het thema 'verbinding' belichamen dat centraal staat tijdens dit evenement.

    Opening Academisch Jaar (6)

  • Lees meer over de sprekers, muziek en host
Opening Academisch Jaar (7)

Prijzen

De Opening Academisch Jaar is ook het moment waarop de Education Prize, Rotterdam Scriptieprijs de Student Societal Impact Award en de Sustainability Award worden uitgereikt aan studenten en onderzoekers uit onze gemeenschap die zich bijzonder hebben onderscheiden. De Education Prize en de Student Societal Impact Award worden mede mogelijk gemaakt door het Erasmus Trustfonds.

Lees meer over de prijzen

Nieuwe Voorzitter van het College van Bestuur

Dit jaar is de Opening Academisch Jaar een belangrijke gelegenheid voor de Voorzitter van het College van Bestuur. Annelien Bredenoord zal haar rol als voorzitter beginnen tijdens dit evenement, wat haar eerste officiële optreden in deze functie markeert.

Muurschildering Onthulling: De kunst van verbinden

Voorafgaand aan de Opening Academisch Jaar ceremonie, zal een muurschildering van kunstenares Marije Vermeulen worden onthuld op de zijmuur van het E-gebouw. Voor deze muurschildering heeft Vermeulen een ontwerp gemaakt dat rekening houdt met de unieke architectuur van het gebouw, met geometrische vormen en lijnen die een verbindend patroon vormen dat voortbouwt op de bestaande lijnen van het gebouw.

De muurschildering verbeeldt het thema 'verbinden' en symboliseert de toewijding van Erasmus Universiteit Rotterdam aan het omarmen van de kunst van verbinden door middel van interdisciplinair samenwerken en maatschappelijke betrokkenheid. Meer details over de onthulling van de muurschildering volgen binnenkort.

Borrel

Na afloop van de ceremonie is er een borrel. De borrel vindt plaats vanaf 16:30 uur in de Theil Hall. Tijdens de borrel hebben we een speciaal moment om Ed Brinksma's bijdragen door de jaren heen te erkennen en afscheid van hem te nemen vanuit het College van Bestuur.

Praktische informatie

  • Datum en tijd

    Maandag 2 september 2024 van 15:00 tot 16:30 uur.

  • Locatie

    Aula, Campus Woudestein, Erasmus Universiteit Rotterdam.

  • De taal van de ceremonie is Nederlands, met simultane vertaling naar het Engels beschikbaar.

Opening Academisch Jaar online bijwonen

Kun je het evenement niet bijwonen? De Opening Academisch Jaar is ook te zien via een livestream die openbaar toegankelijk is.

Opening Academisch Jaar (8)

Vragen

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze informatie? Stuur dan een bericht naar ceremonies@eur.nl.

Opening Academisch Jaar (9)

Duurzaamheid

De Opening Academisch Jaar zal een CO2-bewuste viering zijn, met vegetarische catering en compensatie van CO2-uitstoot. Lees meer over duurzame evenementen aan onze universiteit.

Fotografie & video

Tijdens de Opening Academisch Jaar worden foto’s en video-opnamen gemaakt. Het is mogelijk dat je herkenbaar bent op de beelden. Als bezoeker geef je toestemming voor het opslaan en gebruiken van deze beelden voor commerciële doeleinden.

Terugblik in foto's

Opening Academisch Jaar (10)

Opening Academisch Jaar 2023-2024

  • Opening Academisch Jaar (11)
  • Opening Academisch Jaar (12)
  • Opening Academisch Jaar (13)

Opening Academisch Jaar 2023-2024

Opening Academisch Jaar (14)

Opening Academisch Jaar (15)

Opening Academisch Jaar (16)

Opening Academisch Jaar (17)

Opening Academisch Jaar (18)

Opening Academisch Jaar (19)

Opening Academisch Jaar (20)

Opening Academisch Jaar (21)

Opening Academisch Jaar (22)

Opening Academisch Jaar (23)

Opening Academisch Jaar (24)

Opening Academisch Jaar (25)

Opening Academisch Jaar (26)

Opening Academisch Jaar (27)

Opening Academisch Jaar (28)

Opening Academisch Jaar (29)

Opening Academisch Jaar (30)

Opening Academisch Jaar (31)

  • Meld je nu aan!
Opening Academisch Jaar (2024)

FAQs

Opening Academisch Jaar? ›

Elk jaar viert de universiteit samen met in- en extern publiek de Opening Academisch jaar. Dat is altijd op de eerste maandag in september. In 2024 is dit op maandag 2 september.

Hoe lang duurt een academisch jaar? ›

Het academisch jaar loopt van september tot september, overeenkomstig het studiejaar van universiteiten, hogescholen en scholen. Dit in tegenstelling tot het kalenderjaar, dat loopt van januari tot januari.

Hoeveel weken academisch jaar? ›

Indeling academiejaar

Per semester zijn er 12 weken onderwijsactiviteiten. De leerstof van het 1ste semester is afgewerkt eind december. Na 2 weken kerstreces volgen 4 weken eerstesemesterexamenperiode voor de voorbereiding van de examens, de examens zelf, proclamatie en feedback.

Welke datum start universiteit? ›

De opening van het Academisch Jaar vindt in principe plaats op de eerste maandag van september. Eens in de zoveel jaar is er sprake van een uitzondering en vindt de Opening plaats op de laatste maandag van augustus.

Welke datum begint studie? ›

De meeste opleidingen starten op 1 september. Bij sommige opleidingen is het ook mogelijk om in februari te starten. Dit wordt de februari-instroom genoemd. Particuliere opleidingen kunnen nog meer startmomenten hebben.

Heb je vakanties op de universiteit? ›

Vakantiedagen studenten mbo en hoger onderwijs

Voor studenten op het mbo, hbo of de universiteit is niet vastgelegd hoeveel vakantiedagen zij hebben. Ook gelden geen verplichte data voor de zomervakantie en adviesdata voor de overige vakanties. Dit betekent dat deze scholen zelf de vakanties bepalen.

Wat is een academiejaar? ›

Een studiejaar of academiejaar is een jaar waarin les wordt gegeven aan een instelling van hoger onderwijs. Het jaar van iemands studie aan een instelling van hoger onderwijs wordt een studiejaar of jaar genoemd. Ze begon aan haar universitaire studie in het studiejaar / academiejaar 2019-2020.

Hoeveel maanden is een studiejaar? ›

Een schooljaar loopt in Nederland van 1 augustus van een bepaald jaar tot 31 juli van het jaar daarop. In het middelbaar beroepsonderwijs loopt het studiejaar gelijk aan een schooljaar. In het hoger onderwijs begint een studiejaar op 1 september en eindigt op 31 augustus.

Hoelang duurt een studie jaar? ›

De theoretische studielast is per jaar 1680 uur. Bij 42 werkweken per jaar is dit 40 uur per week. Uit onderzoek (Database Studiekeuze Informatie van de Keuzegids Hoger Onderwijs) blijkt dat dit alleen gehaald wordt door Bètastudenten en studenten aan medische opleidingen.

Hoe lang duurt universiteit in Nederland? ›

Bacheloropleiding hbo of universiteit

Een voltijds bacheloropleiding duurt 4 jaar aan een hogeschool of 3 jaar aan een universiteit. Voor een bacheloropleiding aan de hogeschool heeft u minimaal een mbo- of havodiploma nodig. Voor een bacheloropleiding aan de universiteit heeft u een vwo-diploma nodig.

Hoe lang is een semester universiteit? ›

Een semester is periode van een half jaar. In het hoger onderwijs gaat het om een half studiejaar.

Wat is een academie jaar? ›

Standaardtaal in het hele taalgebied is academisch jaar. Die combinatie wordt vooral in Nederland gebruikt. De betekenis is 'studiejaar aan een universiteit of hogeschool'.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 5603

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.